PKK'nın Bombacısı


Bir bölümü 'Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu' statüsünde olan Bingöl M Tipi Cezaevi'nde 18 PKK'lı hükümlü ve tutuklu, kazdıkları tünelden dün firar etti. Firarilerin yakalanması için Diyarbakır ve bölge illerinde polis ile jandarma ekipleri çalışma başlattı.
ÇATAL VE KAŞIKLA TÜNEL KAZDILAR
Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi'nden 4'ü hükümlü, 14'ü tutuklu 18 PKK'lının firarının altından büyük ihmal çıktı. Firar için yaklaşık 1 yıldır çalışan PKK'lıların, tünel kazım işine çatal ve kaşıkla başladığı öğrenildi. PKK'lılar, kazdıkları tünelden çıkan toprakları koğuşlardaki tuvaletlerde eritmeye çalıştı. Ancak topraklar, cezaevi önündeki rögarları tıkadı.
RÖGARLAR TIKANDI, AMA FARK ETMEDİLER
Cezaevi idaresi, yıl içinde 3-4 kez belediyeden vidanjör çağırarak, tıkanan rögarları açtırdı, ancak hazırlığı fark edemedi. 75 metre uzunluğa ulaşan tünelin ucu, gece yarısı jandarmanın tel örgülerini bir metre kadar geçti. 18 kişi, karanlıktan ve jandarmanın dalgınlığından faydalanarak, kayıplara karıştı.
2 KOĞUŞ BİRLEŞTİ
Cezaevinde iki koğuşta bulunan toplam 18 PKK'lının firar ettiği belirlendi. Cezaevinin dış duvarına, iç kesimde bulunan ikinci koğuştaki PKK'lıların tüneli kazıp, duvar dibindeki diğer koğuşa gelip, bundan sonra iki koğuştakilerin tüneli birlikte kazdıkları belirlendi. Firarilerin tünel kazılan bölgeyi buzdolapları ile kapattıkları ve çıkardıkları toprakları ise lavabo ve tuvalete attıkları öğrenildi.
UYARAN MEMUR SÜRGÜNE GÖNDERİLDİ
Bingöl M Tipi Cezaevi'nde infaz koruma memuru olan M.Y.'nin 2012'de hem cezaevi yönetimi, hem Adalet Bakanlığı hem de Başbakanlık'ı uyararak, "cezaevi müdürünün korktuğu için PKK-KCK'lı mahkumlara ayrıcalık tanıdığı" yönünde başvuru yaptığı belirlendi.
Bunun üzerine Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yaptığı soruşturma sonucu "terör örgütü mensuplarına ayrıcalık tanınmadığı" sonucuna ulaşılarak dosyanın kapatıldığı, şikayette bulunan M.Y.'nin ise Kastamonu'ya tayin edildiği öğrenildi.
"ÖRGÜTE AYRICALIK" İDDİASI
M.Y. adlı ceza infaz koruma memuru, Bingöl M Tipi Cezaevi'nde çalışırken yönetimin PKK-KCK örgüt üyelerine ayrıcalık tanıdığını iddia etti. Durumu önce Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne, Adalet Bakanlığı'na ve Başbakanlık'a birer dilekçe yazarak bildirdi. M.Y. dilekçelerinde cezaevinde terör örgütüne üye olmak suçundan yatan hükümlü ve tutuklulara kurum idarecileri tarafından ayrıcalık tanındığını belirtti. Başbakanlık da Adalet Bakanlığı'na durumu iletti. Adalet Bakanlığı'nın bilgisi dahilinde M.Y.'nin başvurusu doğrultusunda Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı "görevi kötüye kullanmak" suçundan 07 Kasım 2012'de soruşturma başlattı.
TÜNELE ELEKTRİK HATTI ÇEKMİŞLER
Olay yeri inceleme ekiplerinin yaptığı çalışmalar sonucu, aralarında örgütün Erzurum bölge sorumlusu Ekrem Taş ile 2010'da Diyarbakır Silvan'da 90 kilo bomba yüklü araçla yakalanan Hüseyin Barsak'ın da bulunduğu firari teröristlerin, tüneli çekiç ve kürekle kazdıkları tespit edildi. 10'ar kişinin bulunduğu iki koğuşun altından geçen yaklaşık 100 metre uzunluğundaki tünele elektrik hattı çeken PKK'lıların, aydınlatma için lamba kullandıkları belirlendi.
DIŞARIDAN YARDIM MI EDİLDİ?
Cezaevi çevresinde geniş çapta arama başlatan güvenlik güçleri, firar eden PKK'lıların üstlerindeki pijamaları, cezaevinin yakınından geçen şehrin atık su kanalının kenarında buldu. PKK'lıların dışarı çıktıklarında, elbiselerini kendilerini bekleyen kişi ya da kişilerin yardımıyla değiştirdikleri üzerinde duruluyor.
Teröristlerin tünel kazdıkları sırada, koğuşta kalan diğer mahkumların, sesin jandarma ve gardiyanlar tarafından duyulmasını engellemek amacıyla televizyon ya da radyonun sesini açtığı belirtildi.
FİRAR EDENLERİN İSİMLERİ
Bingöl M Tipi Cezaevi'nden firar adan 18 PKK'lının isimleri şöyle: "Baran Günana (Kars), Selami Kızıl (Mardin), Diren Yaşa (Diyarbakır), Veli Taşkıran (Diyarbakır), Şeref Gülen (Diyarbakır), Ahmet Oyunlu (Diyarbakır), Ramazan Benice (Diyarbakır), Rıdvan İpek (Diyarbakır), Ali Nergis (Diyarbakır), Devrim Kavak (Batman), Diyar Kaydu (Diyarbakır), Ekrem Taş (Bingöl), Hüseyin Barsak (Siirt), İbrahim Engin (Diyarbakır), Emrah Ubiç (Kars), Cemil Doster (Diyarbakır), Osman Kılıç (Bingöl), Ozan Alpkaya (Mardin)."
DERSHANE BOMBACISI DA KAÇTI
Firar edenler arasında, terör örgütü adına Diyarbakır ve Bingöl'de ses getiren silahlı ve bombalı eylemleri gerçekleştirenler de bulunurken, Diyarbakır'da 2008'de bir dershanenin önüne bırakılan bombanın patlaması sonucu Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat'ın oğlunun da hayatını kaybettiği olayın faillerinden Ozan Alpkaya da kaçtı. Eronat, gelişme karşısında yorum yapmaktan kaçındı.
4'Ü POLİS 5 KİŞİYİ ŞEHİT ETTİLER
Firarilerden Ali Nergis ve Ramazan Benice'nin, Diyarbakır'da Ali Gaffar Okan Polis Meslek Yüksek okulu servisine yönelik silahlı saldırının faillerinden olduğu anlaşıldı. Saldırı sonucu 4'ü polis 5 kişi şehit olurken, 18 polis de yaralanmıştı. Nergis ve Benice, "anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmek ve adam öldürmek" suçlarından 31 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanıyor.
Devrim Kavak'ın, geçen yıl Avusturya'da intihar eden Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ve Demokratik Halk Partisi'nin (DEHAP) kurucu üyelerinden Cemal Kavak'ın oğlu olduğu belirtildi. Kavak, 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanıyordu. Ahmet Oyunlu'nun ise PKK'ya cephanelik taşıdığı gerekçesiyle 19 yıla mahkum edildiği öğrenildi. Diren Yaşa, Aralık 2012'de 9 PKK'lının öldürüldüğüBingöl'ün Ilıcalar bölgesinde yaşanan çatışmadan yaralı kurtuldu. Yaşa, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmek suçundan ömür boyu hapisle yargılanıyordu.
PKK'NIN BOMBACISI
PKK'nın bombacısı olarak bilinen "Doktor Orhan" kod adlı Hüseyin Barsak, PKK'nın Kuzey Irak'taki kamplarında eğitim aldı.
Diyarbakır'da 3 askerin şehit olduğu, 9 asker ile bir vatandaşın yaralandığı bombalı ve silahlı eylemlere katıldı.
Diyarbakır'da 2010'da bomba yapımında kullanılmak üzere hazırlanan çok sayıda patlayıcıyla birlikte yakalandı.
Cemil Doster, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde Bahtiyar Aydın Kışlası'na roketli ve uzun namlulu silahlarla taciz ateşi açan PKK'lıları kendi aracıyla taşıyıp yardım ve yataklık ettiği gerekçesiyle yakalandı. Doster'in aracında 1 tabanca, 200 dolar, 3 bin 240 lira para, yüzde 33 azot içeren 50 kilo amonyum nitrat ve 13 çuval patates ele geçirildi. Doster, anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm oldu.
TÜRKİYE'DE DAHA ÖNCE YAŞANAN TÜNEL VAKALARI
- METRİS: Türkiye'nin en iyi korunan cezaevleri arasında yer alan İstanbul'un Esenler ilçesinde bulunan Metris Askeri Cezaevi'nde 1988'de eşitli sol örgüt üyelerinden oluşan 29 kişi tünel kazarak kaçtı. En büyük toplu kaçış eylemi gerçekleşirken tutukluların 60 metrelik tünel kazdığı ortaya çıktı.
- NEVŞEHİR: Dev-Sol ve TİKKO üyesi 18 tutuklu 1993'te 35 metre uzunluğundaki tünelden yararlanarak Nevşehir E Tipi Kapalı Cezaevi'nden firar etti.
- Çankırı: 28 Haziran 1996'da PKK'lı tutukluların kaldığı bölümde 40 metrelik tünel ortaya çıkarıldı.
- Bursa: 13 Nisan 1996'da 5 DHKP-C'li, tırnak makasıyla kazdıkları tünelden firar edemeden yakalandı.
- İskenderun: İskenderun Cezaevi'nde 7 Mart 1997'de PKK ve MLKP'li tutukluların da aralarında bulunduğu 28 kişi, 54 metrelik tünel kazıp kaçtı. 8 ay tünel kazılan cezaevinden kaçan tutuklulardan 16'sı yakalandı.
- Bayrampaşa: 1995'te 20 metrelik tünel askerlerce fark edilince kaçış planı sonuçsuz kaldı. 24 Mayıs 1998'de Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği (TİKB) üyesi Bayram Mete Tuncer'in Bayrampaşa Cezaevi'ndeki siyasi suçluları topluca kaçırmak için kazdırdığı tünel, ihbar telefonuyla ortaya çıkarıldı.
- DİYARBAKIR: 1987'de cezaevi çevresinin 6-7 metre derinlikte kazılıp beton dökülmesine rağmen kazılmaya başlanan tünel Ekim 1988'e kadar devam etti. 74 metrenin sonunda 17 mahkumun tünelin çıkışının çökmesi sonucu kaçış girişimleri sonuçsuz kaldı. 26 Temmuz 2012'de de hükümlülerin kazdığı 7 metrelik tünel ortaya çıkarıldı.
- Malatya: Tünelle cezaevinden kaçma olayı en son Malatya E Tipi Cezaevi'nde ortaya çıktı. 24 MKP'li mahkumun bulundukları koğuşta tünel kazdıkları ortaya çıktı. Mart 2013'te tünel kazmaya başlayan MKP'lilerin kazdıkları 6 metrelik tünel yetkililerce fark edildi.

Yorumlar